10-12 eggs, depends on how big they are
1 1/2 cup sugar
1/4 gallon of milk (1 litre / 4 cups )
1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup sugar for the caramel
Put the sugar in a flan pan with a little bit of water just to cover the sugar to make the caramel, put the pan over the stove, medium heat, until it gets dark, you can move slowly the pan to make it even.
In a big bowl, mix the eggs with the sugar and the vanilla with a mixer until well blended, then stir into the milk and beat to blend everything.
Pour this mixture into the carameled pan, cover it with aluminium foil or a cover, put this pan in a large ovenproof pan and add water to 1-inch depth in the outer pan to create a water bath and bake it for approximatly 1 hour at 350 F or until you inset a knife in the center end it comes out clean.
Remove from water bath, cool it and then refrigerate and finally take the flan out of the pan.
Enjoy it.
(Español)
10-12 huevos, depende de cuan grandes sean
1 taza y media de azucar (lleva acento en la u)
1 litro de leche
1 cucharadita de extracto de vainilla
1/2 taza de azucar para elcaramelo
Poner el azucar en una flanera con un poco de agua hasta cubrir el azucar para hacer el caramelo, poner la flanera sobre la hornalla a temperatura media, hasta que tome color oscuro, se puede mover el recipiente para que la mezcala quede homogenea.
En un bowl grande, mezclar los huevos con el azucar y la vainillacon una batidora hasta mezcalr bien, luego echar la leche y batir nuevamente.
Verter la mezcla en la flanera acaramelada, cubrir con papel aluminio o una tapa, poner la flanera en un recipiente apto para horno y agregar 2 centimetros de agua en el recipiente externo para crear un "banio Maria" y hornear aproximadamente una hora a 175 C o hasta que al insertar un cuchillo en el centro salga limpio.
Sacar la flanera de la fuente para el horno, dejar que se enfrie, refrigerar y desmoldar.
Espero que te guste y que lo disfrutes.
Marta (Argentina)